Награђени – 2008. година

Комисија за додјелу награде Ђорђе Пејановић одржала је састанак 21.04.2008. године на Јахорини и размотрила  сходно условима које правилник прописује, комисија је размотрила све приспјеле предлоге и предложила (једногласно) кандидате за награду. Приједлог комисије усвојила је Управа друштва библиотекара РС на састанку одржаном 22. 4. 2008. на Јахорини.
– Награду за најбољу библиотеку комисија је једногласно додјелила Матичној библиотеци Источно Сарајево.
– Награду за најбољег библиотекара Републике Српске добила је госпођа Милка Давидовић руководилац Матичне службе НУБ Републике Српске.
– Награду за најбољег менаџера у библиотеци у Републици Српској за 2007. годину (награду која се по први пут додјељује) добила је госпођа Снежана Ђикић дипломирани библиотекар, директор Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ Приједор.
Детаљно образложење Комисије можете видјети кликом на слику.

ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ ЗА ДОДЈЕЛУ НАГРАДЕ „ЂОРЂЕ ПЕЈАНОВИЋ“

Комисија за додјелу награде „Ђорђе Пејановић“ одржала је састанак 21.04.2008. године на Јахорини и размотрила  све приспјеле приједлоге. Састанку су присуствовали сви чланови комисије:
– Биљана Билбија – Министарство просвјете и културе
– Милка Давидовић – Национална и универзитетска библиотека Бања Лука
– Светлана Ђурђевић – Народна библиотека Костајница
– Мирјана Мандић – Народна библиотека Требиње
– Радмила Велимир – Народна библиотека Дервента
– Душанка Васић – Народна библиотека Чајниче
– Миљана Мацан – Народна библиотека Источно Сарајево.
На основу Правилника о додјели награде „Ђорђе Пејановић“, а сходно условима које правилник прописује, комисија је размотрила све приспјеле предлоге и предложила (једногласно) кандидате за награду. Приједлог комисије усвојила је Управа друштва библиотекара РС на састанку одржаном 22.04.2008. на Јахорини.
На јавни позив објављен у Гласу Српском од 13.марта 2008. године пристигло је пет приједлога са образложењем.
За награду „Ђорђе Пејановић“ за најбољу библиотеку за 2007. годину конкурисале су сљедеће библиотеке: Матична библиотека Источно Сарајево, Народна библиотека Рогатица, Матична библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина.
За награду „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара за 2007. годину конкурисала је Милка Давидовић из Националне и универзитетске библиотеке Бања Лука.
Од ове године имамо и награду за најбољег менаџера у библиотеци у Републици Српској за ту награду конкурисала је Снежана Ђикић из Матичне библиотеке „Ћирило и Методије“ Приједор.
Сви приједлози стигли су од Подружница, управних одбора, установа, културних и политичких субјеката.
Награду за најбољу библиотеку комисија је једногласно додјелила Матичној библиотеци Источно Сарајево из више разлога. Ради се о библиотеци са статусом матичне установе која својим квалитетом рада, организацијом посла, професионалним достигнућима несумњиво испуњава све услове задате у конкурсу. Библиотека је у кратком временском периоду у релативно лошим условима рада постигла изузетне резултате. Библиотека проводи драгоцјене активности не само на простору Града Источно Сарајево коју чине градске општине: Општина Источно Ново Сарајево, Општина Источна Илиџа, Општина Трново,Општина Источни Стари Град, Општина Пале и Општина Соколац, него и на цијелој сарајевско-романијској регији. Библиотека се наметнула као значајан библиотечко-информациони центар, који пружа подршку школским и факултетским библиотекама, а такође велику улогу има и у подизању свијести грађана о значају информатичког описмењавања, учења страних језика, те подизања свијести о култури кроз бројне квалитетне програмске садржаје. Библиотека сарађује са бројним институцијама и удружењима у креирању квалитетнијих културних садржаја, те на тај начин шаље позитивне поруке о локалној средини афирмишући њене културне потенцијале. Програми које реализира Матична библиотека Источно Сарајево имају едукативан карактер, намјењени су дјеци, ученицима,студентима и грађанству, са циљем, да им приближи књигу и покрене потребу за креативним радом, да популарном формом саопштавања учини ову област блиском и неопходном у задовољавању свакодневних потреба.
Награду за најбољег библиотекара Републике Српске добила је госпођа Милка Давидовић руководилац Матичне службе НУБ Републике Српске. Професор Милка Давидовић са звањем библиотекара, запослена је у НУБ РС од 01.01.1984. године у којем периоду је обављала разноврсне библиотечке послове, као што су: педагог у Дјечјем одјељењу, руководилац Дјечјег одјељења, руководилац Градске јединице НУБ РС, руководилац Службе за матичне послове регије и републике; Координатор-шеф Матичне службе НУБ РС до помоћника директора Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. У првобитном периоду свога библиотечког ангажовања, била је аутор многих пригодних и тематских изложби у Дјечјем одјељењу, организатор и водитељ књижевних сусрета за дјецу. Преко 20 година водила је набавну политику за Дјечје одјељење и радила на каталогизацији и обради дјечје књиге.
Од 2003. године ангажована је у Комисији за полагање стручног испита за запослене у библиотечкој дјелатности као предавач и испитивач, на предмету: “Историја писма, књиге и библиотека“. У оквиру овог ангажмана приредила је стручни приручник на тему: Историја писма, књиге и библиотека.
Професор и библиотекар, Милка Давидовић, кроз свој вишегодишњи радни стаж у библиотечко-информационој дјелатности, пратећи израстање једне регионалне библиотеке, тада Народне и универзитетске библиотеке „Петар Кочић“ у државну и националну институцију, обиљежила је исту својом озбиљношћу и етузијазмом да се докаже пред изазовима модерног библиотекарства и да библиотечку струку подигне на један виши ниво, дајући јој један сериозни и императивни тон.
Награду за најбољег менаџера у библиотеци у Републици Српској за 2007. годину (награду која се по први пут додјељује) добила је госпођа Снежана Ђикић дипломирани библиотекар, директор Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ Приједор. Госпођа Снежана Ђикић завршила је студиј библиотекарства на Филозофском факултету, Универзитета у Сарајеву – Одсјек за општу књижевност, сценске умјетности и библиотекарство. Њен професионални радни ангажман започиње 1978. године у ондашњој Општинској Народној библиотеци Приједор. Од тог датума, континуирано ради у овој установи културе, која 1993.године, Одлуком Народне скупштине Републике Српске добија статус матичне установе, која је носилац библиотечко-информатичке дјелатности приједорске регије.Г-ђа Снежана Ђикић даје велики допринос у цјелини на унапређењу библиотечке струке и библиотекарства у Републици Српској. Као руководилац једне од матичних библиотека за регију Приједор свестрано се залаже за развој своје матичне библиотеке и библиотека своје регије, редовно организује семинаре за све библиотекаре своје регије водећи рачуна о њиховом образовању и стручном усавршавању.Она је пионир и ветеран библиотечке професије, иза које и испред које стоји квалитативно осмишљени рад.
Поред руководећих послова, прописаних Законом о библиотечкој дјелатности, ангажована је као члан организационог одбора Републичке културне манифестације „Златна вила“, била је члан организационог одбора Фестивала позоришта Републике Српске „Кочићева српска сцена“. Дугогодишњи је члан опшинске комисије за избор најбољих литерарних радова ученика основних и средњих школа, члан Управе СКУД „Др Младен Стојановић“ из Приједора. Од почетка оснивања Друштва библиотекара РС, ангажована је у радним тјелима Друштва и вишегодишњи је члан Управе Друштва библиотекара РС.
Лично ангажовање на свим пословима библиотекарске и информатичке струке дуго три деценије, потакнуто истинском стваралачком енергијом, перманентним учењем и трагањем за новим садржајима наше струке, резултирало је чињеницом да је локална и републичка власт разумјела нарасле потребе матичне установе и позитивно се одредила у погледу конкретне подршке за трајно рјешавање смјештаја и функционисања установе. Ове године Библиотека је добила савремену Градску читаоницу, урађену по свим стандардима, валидним за библиотечко-информатичку и мултимедијалну дјелатност локалног и регионалног профила. У изради је идејно-изведбени пројекат Библиотека града Приједора, обезбјеђене локације и прихваћене финансијске конструкције од стране Владе РС и општине Приједор.
Узимајући у обзир све горе наведено, комисија сматра да је госпођа Снежана Ђикић с правом заслужила да прва добије награду „Ђорђе Пејановић“ за најбољег менађера у библиотекарству Републике Српске.
У име комисије честитам награђенима у жељи да награда  „Ђорђе Пејановић“ буде подстицај за даљи рад и усавршавање и да ће будуће награде заслужити сви добри библиотекари, менаџери у библиотекарству и заслужне библиотеке.

 
ПРЕДСЈЕДНИК КОМИСИЈЕ:
Светлана Ђурђевић,
дипл.политолог