ЗАПИСНИК са заједничке свечане сједнице Управе Друштва библиотекара Републике Српске и Библиотекарског друштва Србије одржане дана 04.06.2021. године у Културном центру „Иво Андрић“ Вишеград

ЗАПИСНИК

са заједничке свечане сједнице Управе Друштва библиотекара Републике Српске и Библиотекарског друштва Србије одржане дана 04.06.2021. године

у Културном центру „Иво Андрић“ Вишеград

Свечана сједница је почела у 13 часова према сљедећем Дневном реду: 

  • Поздрав гостију
  • Додјела награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, најбољу библиотеку и најбољег менаџера
  • Додјела награда заслужним библиотекарима за дугогодишњи рад друштва
  • Забавни дио програма – студенти Музичке академије Источно Сарајево
  • Предавање Александре Рендић на тему – Савремене технологије – задовољан корисник
  • Предавање представника Библиотекарског друштва Србије
  • Текућа питања

Радно предсједништво: Татјана Дуновић, Стојка Мијатовић, Богдан Трифуновић, Љиља Петровић Зечић, Весна Нешковић.

Поздравним ријечима предсједник Друштва библиотекара РС госпођа Стојка Мијатовић поздравила је начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, директора НУБ РС Љиљу Петровић Зечић, предсједника Библиотекарског друштва Србије Богдана Трифуновића, представника Народне библиотеке Србије Добрилу Бегенишић, све присутне библиотекаре и представнике медија.

Начелник општине Вишеград је најискреније поздравио библиотекаре и пожелио им да најљепше успомене понесу из Вишеграда, пожелио им добродошлицу у Вишеград и честитао на додијељеним наградама.

Љиља Петровић Зечић испред Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске је поздравила библиотекаре и нагласила да јој је велика част стајати овдје, малтене четврт вијека од оснивања Друштва библиотекара Републике Српске, 25 година од оснивања заокружити следеће године овдје у Вишеграду, заједничка сједница је прилика да се сретнемо и размијенимо искуства, додијелимо признања и повеље, да подстакнемо библиотекаре да још боље раде и буду доступни корисницима.

Др Добрила Бегенишић – драге колеге и колегинице, задовољство ми је што сам данас овдје, преносим поздраве колега из Народне библиотеке Србије. Годинама заједно учествујемо на семинарима и у свакој прилици се радо враћамо зборницима радова проистеклим на поменутим семинарима.

Др Богдан Трифуновић – добар дан, поштовани домаћини, начелниче , представници медија, даме и господо, поздрављам вас између обиљежавања годишњице највећег БДС, јубилеја 75 година од оснивања  БДС, радујем се што смо се окупили у Вишеграду на првом заједничком састанку. Сарадња је кључ успјеха међу библиотекама  свих нивоа, почев од сеоских, јавних, школских, унверзитетских… Иницијатива за покретање нових идеја надам се да ће се јавити данас. Хвала на позиву, драго ми је да смо данас у Вишеграду.

Предсједник Друштва библиотекара РС, госпођа Стојка Мијатовић се потом пригодним ријечима обратила библиотекарима, даме и господо, уважене колеге, Андрићев мост нас је спојио овдје у Вишеграду, Друштво библиотекара РС је организатор овог важног састанка и настојаћемо да библиотечким кормилом корачамо у будућност, савладавајући нове захтјеве и изазове које само сталним учењем и усавршавањем можемо постићи.

Домаћини смо уваженим колегама из Србије, који су одржали многобројна предавања на семинарима, размјена искустава тежи ка заједничком циљу и удруженом дјеловању на свим нивоима. Позивам Татјану Дуновић, предсједника комисије за додјелу Награда „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, најбољу библиотеку и најбољег менаџера да вам се обрати.

     Татјана Дуновић поздравила је све присутне и образложила да је комисија одлучила да  у 2021. години додијели награде за 2019. и 2020. годину за најбољу библиотеку, најбољег библиотекара и најбољег менаџера.

Повеља „Ђорђе Пејановић“ за 2019. годину за стваралачки рад и допринос у развоју библиотекарске струке додијељена је:

  1. Најбољој библиотеци ЈУ Народна библиотека „Војислав Лубарда“ Рогатица;
  2. Најбољем школском библиотекару Бранкици Радоњић из Прњавора;
  3. Најбољем менаџеру у библиотекраству Данијели Балабан из Козарске Дубице.

Повеља „Ђорђе Пејановић“ за 2020. годину за стваралачки рад и допринос у развоју библиотекарске струке додијељена је:

  1. Најбољој библиотеци ЈУ Народна библиотека и музејска збирка Зворник;
  2. Најбољем библиотекару Маји Дејановић из Градишке;
  3. Најбољем менаџеру у библиотекарству Дијани Трубајић из Лакташа;
  4. Најбољем менаџеру у библиотекарству Ивану Лукићу из Шековића.

Негослава Стјепановић се у име награђених захвалила на наградама и честитала свим добитницима.

Потпредсједник Друштва библиотекара РС Љиља Петровић Зечић додијелила је признања Друштва библиотекара РС за дугогодишњу иновативност, ентузијазам, креативност и стваралачки рад на професионализацији и заштити библиотечке струке:

  1. Новак Радовић – Источно Сарајево
  2. Даници Кудуз –Требиње (није била присутна, накнадно ће се уручити признање)
  3. Сњежана Ђикић – Приједор ( преузела Мара Ећим)
  4. Мара Ећим – Приједор
  5. Светлана Ђурђевић – Костајница

Признање Друштва библиотекара за дугогодишњи велики допринос у раду Друштва библиотекара РС, упорност и истрајност на окупљању свих библиотекара, ентузијазам, креативност и стваралачки приступ послу, пожртвовани рад на професионализацији и заштити библиотекарске струке додијељено је Стојки Мијатовић, предсједнику Друштва библиотекара РС.

Љиља Петровић Зечић је потом позвала студенте Музичке академије Источно Сарајево, лауреате такмичења Акордео арт 2021. године  да учествују у програму, да се придруже данашњој свечаности и својом изведбом уљепшају данашњи дан:

  1. Лана Перовић, клавир
  2. Габријела Новаковић, флаута
  3. Милица Станковић, флаута

Предсједник БДС Богдан Трифуновић је предложио да се издефинишу идеје о даљој сарадњи и приједлозима заједничког дјеловања ова два друштва.

Приједлог да се за обиљежавање јубилеја 75 година БДС организује заједнички скуп, савјетовање у термину између јуна и септембра, тема скупа да буде о актуелним стварима, управе оба друштва да договоре теме, серија заједничких вебинара, каталошка пракса, онлајн састанци, чланови друштва да прате вебинаре.

Љиља Петровић Зечић – разлог да размишљамо о заједничком дјеловању, Друштво библиотекара РС организујући стручне скупове је ангажовало око 70 % предавача из Србије, сугерисати кад се организују скупови у Србији, да дођу предавачи из Републике Српске, понекад се види да постоји граница на Дрини, вјерујем да Република Српска има јако добрих предавача који могу да присуствују и држе предавања у Србији. Више повезаности, приступачности, више сарадње, отварање пута у том правцу данас на овој сједници.

Стојка Мијатовић – сарадња је добра са БДС, наставиће се и даље, на следећем састанку ћемо разговарати о темама и стручном усавршавању у будућности.

Стручно предавање на тему „Савремене технологије – задовољан корисник“ је одржала Александра Рендић из НУБ РС Бања Лука, а предавање на тему „Савремена библиотека као креатор културне политике – библиотеке после 2020.“ је одржала Бојана Грујић из Градске библиотеке Нови Сад.

Након завршених предавања, предсједник Друштва библиотекара РС се захвалила предавачима и закључила да је стратешко планирање у библиотекама веома важно.

Састанак је завршен у 1500 часова.

Записник водила

Весна Нешковић